Besökare: 136 Okända

mats

mats

Hej, jag heter Mats Nilsson, rätt olik!

Webbadress: http://olik.se Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Jag tänker inte skriva om våra matdjur i denna artikel, även om det är hälften av all biomassa på vår planet, det är en egen historia.
Jag tänker på de vilda djuren, de där otäcka varelserna som jagar och dödar och äter varandra. Som blir för många ibland och utrotningshotade ibland.
Vissa av oss håller på att jobba för att skapa frizoner där sista rester av arter kan få avklinga ostört.
Är det inte dags att inse att det är vi människor som är problemet. Vi ska bygga reservat för oss själva och lämna resten så mycket ifred det går. Det kan inte fortsätta som det gör. Varför måste vi utrota allt liv innan vi ser vad vi gör.
Idag kan man se dokumentärer där folk vänder upp och ner på en hel trakt för att få upp några korn med guld. Det är alltid på håret att det ska gå runt ekonomiskt, skillnaden är marginell mellan förlust och vinst och man måste skynda sej och fula sej ännu mer för att lyckas få täckning för sina utgifter. Naturen den räknas inte in i denna ekvation. Programmen brukar avslutas med att man sitter runt ett bord och väger sitt guld med glittrande ögon, ett konstaterande att det gick ju nästan bra men nästa säsong då har vi fått korn på ett annat bättre område som ska våldtas.
- Nu är det ju så lilla Mats att det där går ju inte, vi har ju redan spridit oss till alla platser som går att vara på och vem ska avstå sin plats?
- OK storebror, vi ska alltså ge upp! Det är kört för oss och alla andra som lever på denna planet! Nu gäller det alltså att sno åt sej allt som finns kvar innan någon annan gör det. Man kan inget ta med sej när man dör, men kanske till Mars.
 

Politik är ju det sätt man förändrar samhällsbygget med. Genom att presentera förslag till förändringar och diskutera detta kan man hitta en gemensam väg framåt. I dag är det oerhört tråkigt att försöka närma sej den politiska arenan för att lyssna eller aktivt ta del i diskussionen. Det handlar inte om gemensam väg alls. Bara en massa fulspel i en popularitetstävling. Om det inte är "vad ska vi tycka idag för att dom ska tycka om oss" så är det "vad ska vi skylla på motståndarna idag så deras väljare kommer till oss". Jag har inte hört något alls om vad vi ska skapa för framtid på många år. Det blir nog bara att hantera alla måsten i form av pandemier och naturkatastrofer med dess efterverkningar som det verkar som att vi bara sett början av. Jag har en känsla av att Trump's mexikanska mur bara är en mild början. Tänk bara när alla som flyttat in i moderna glaslägenheter vid stranden måste flytta inåt land. Ja just ja det var visst några miljarder till som blev bostadslösa där...

Man får extra svinig mat om man försöker ställa krav. Eller egentligen så var det ju ett initiativ som verkade bra i tiden. Det var många som började undra vad som pågick i vår djurhantering och när KRAV dök upp så var vi många som öppnade börsen och betalade lite extra för att det skulle gå rätt till och kanske döva samvetet lite. Men vid detta lag är det väl övertydligt att det bara var marknadskrafter som uppfattade signalen och såg en ny intäktsmöjlighet. Lögn och bedrägeri är knappast vad vi önskar men idag är det tyvärr vardag, kika bara lite på den där tv-reklamen, det förväntas idag att man ska veta att det där... jaja det är ju bara reklam. Vem som helst kan fara med osanning i dag och sedan säga att jag trodde det då och sen är det glömt för att vi har bara fokus på en sak idag och den saken ändrar sej fortare än snabbt. Man bara förväntar sej uttalanden i stil med "Men hur skulle vi kunna säga sanningen då hade ju aktieägarna tappat förtroendet för oss". Dessvärre så förväntar jag mej snart att det ska vara ett acceptabelt svar.

Man får inte ränta på sina sparmedel på banken samtidigt som det delas ut miljarder till aktieägarna. Det säger en hel del om man tar sej en funderare. Visst är det märkligt att ägarna av de medel som bankerna förvaltar och gör sin vinst på inte premieras. Vi som sparar och lånar i svenska banker har tillsammans satt in eller lånat ca 15 000 000 000 000 Kr, 15 tusen miljarder! De som gått in som delägare måste däremot premieras givmilt för att inte ta sina pengar och gå. Aktieägarna har tillsamman stoppat in 600 000 000 000 Kr, sex hundra miljarder! De som sparar är de som tillhandahåller råvaran. De som är aktieägare vill vara med och dela på vinsten och betalar för det. Det är alltså samma behandling som naturens råvaror får, eftersom naturen inte tar sina varor och går så tas varorna. Eftersom inte spararna tar sin pengar och går så tas pengarna. Här kan man tänka sej att spararna kunde ställa krav. Men vart ska man ställa sina krav? Var ska man gå med sina uttagna pengar? Ska alla sparare köpa aktier i banken i stället? Vad ska då banken låna ut? Jag vill minnas från skolgången att banker lånar ut pengar som sparare sätter in. Men det var väl förr i tiden när vi var såna där kommunister allihopa. & hade guldfot!

21-01-29

Hållbarhet

Ett hållbart sätt att bedriva företag.

För att få starta en verksamhet måste ett antal villkor uppfyllas. Något som jag inte sett röken av är finansierad avvecklingsplan.

För att förändra någonting överhuvudtaget måste en återställningsplan presenteras. I varje skede i verksamheten skall det finnas medel för avveckling. Om det saknas medel för avveckling och återställning ska företaget avvecklas och ägarna hållas ansvariga för återställning. Jag skulle tro att om ett sådant förslag framställdes av regeringen skulle protesterna skalla höga. Någonstans bland protesterna skulle man kanske kunna uppfatta det verkliga värdet av resurser som idag inte betalas med pengar utan med framtidens brist på hel och ren natur.

Hur många exempel finns det inte där en verksamhet nyttjar en resurs och skapar restprodukter som förgiftar och förfular vår värld. Sedan när resursen är slutnyttjad så konkursar man bolaget.

Ett dagsfärskt exempel är dagens införande av vindkraftverk. När de är olönsamma så kommer det knappast någon hembygdsförening och plockar bort alla verk och ledningar och återställer alla fula sår i mark eller under vatten som skapats.

Vid närmare eftertanke så borde detta gälla för privatpersoner också. Om du bygger ett hus så måste du ha medel att riva det och återställa tomten till det skick den var innan du fick bygglov.

Men hur fan skulle det se ut säger du. Troligen mer likt något vi skulle vilja ge våra barn säger jag.

Sida 1 av 20