Besökare: 60 Okända

Administrator

Administrator

Något taggig typ, men de flesta är vända inåt!!
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
10-10-01

host

host med prickar, det är väl vad tiden just nu handlar om...
09-10-04

bildspel

En av de funktioner jag vill ha här på siten är att kunna presentera bilder.

Då vill man ju gärna ha en form av överblick via små bilder s.k. tumbnails, tumnaglar som vi säj i nårrland.

Det finns inbyggt stöd för detta i K2 som är en plugin till Joomla som JoomlaWorks utvecklat för att kunna konkurrera med andra produkter som ex vis WordPress. Stödet utförs av en plugin som heter SIG, Simple Image Gallery.

Att döma av supportsajten på Joomla.org så är det inte bara jag som håller på att få krupp på denna funktion. Det finns en kommersiell variant av SIG som heter SIG Pro, men jag vill inte betala för något som jag inte tänker ta betalt för, det blir en dålig affär för mig och sådana håller jag mej redan med tillräckligt många av.

Jag har någon sida som är gjord med SIG och den funkar... det blir vita 2*2 mm miniatyrer med 5 cm mellanrum ...jättecharmigt!!!

Om den sidan visas i spalten där senaste ändrade artiklar finns så blir den artikeln flera decimeter lång och det ser helt bizarrt ut. Men jag har lyckats klämma in en "Läs mer..." länk på sidan genom att klistra in en kopia av en sån från en annan artikel... Läs mer om detta på annan plats.

Annars har jag skapat bildspel med Adobe Photoshop Elements och lagt in dessa som länkar på en sida som jag kallar Bildspel, det funkar än så läge, men vi får väl se när det blir lite mer volym av fotografier.

 

Historien fortsätter, jag håller på att beta av plugins som har höga omdömen och får strålande recensioner. Hmmm. Jag får mest varningar från php i femti rader mitt på framsidan av olik.se, ibland på bilden ibland ovanför!

 Nu (100828)kör jag en bildväxlare på framsidan som funkar hyfsat, ImageSlideShow, men endast som just det.

Jag skulle så gärna vilja ha något verktyg som kunde göra fina bildspel som man kunde ha inbäddade i artiklar och klickbara så man växlar till fullskärm, naturligtvis ska man kunna stanna och starta bildspelet, ladda ner en bild eller två om man vill ha den för privat bruk!.

Dessutom skulle det vara fint att kunna bädda in em video här och där, varför inte från YouTube eller liknande.

Historien lär fortsätta... Snart är det väl dags för Joomla 1.6, då kanske man kan skippa lite plugins och få en renare miljö... Eller ett nytt H-E (Härligt utmanadE)...

Det har varit en lite jobbig period då jag inte fått till det med att skapa nya artiklar eller redigera existerande.
Som vanligt är det ju en lite skitdetalj som gör att saker inte beter sej som förväntat. I detta fall hade det blivit dubbla grupper i K2 användarmodulen. Det finns en grupp för "Site Owner" och en för "Register Users" där man specar vad man får utföra på siten. De extra grupperna saknade behörighet att just skapa och redigera artiklar. Bort med dom så började saker bete sej som förväntat. dsc01386_edited-1
Så långt så gott. Men bara för att man kommer åt komponeterna för att redigera så behöver komponenterna i sig inte fungera, så klart Laughing

Om man har en layout där man visar senaste ändrade artiklar på framsidan så vill man ju bara visa en snutt med en "Läs mer..." länk. I den editor man redigerar artiklar i finns en knapp man klickar på för att lägga in en avgränsare, allt ovan för hamnar på framsidan för "Läs mer" länken, ganska smart lösning, om den fungerar. Just nu så försvinner editorn, inkl den text man hunnit skriva in och man kommer till startsidan för administration. Inte helt perfekt för aftonhumöret men man kommer ju i säng i alla fall, iofs med en viss huvudvärk men ändå. Än har inte datorn åkt ut genom fönstret men den tidpunkten närmar sej...
Sen finns det andra problem, nämligen med bildspel, men jag tar det i en separat artikel...
09-10-04

Bakgrund

När jag bestämde mej för att försöka skapa en interaktiv website så tänkte jag mej att använda min NAS som är en linuxburk med möjlighet att köra Joomla som i sin tur kräver Apache och mySql.

Det visade sej ju ganska snart att en StrongArm 500 MHz processor med 128 MB minne inte är idealiskt för att driva en databasdriven website. I vart fall inte om man är lite lätt stressad...

Så jag skakade liv i en gammal laptop med 512 MB minne och en 500Mhz Pentiumprocessor. Det gick något bättre men....

Så jag fick tag i en hyfsat modern laptop som jag installerade Suse 10.3 på och nu blev det klrt bättre snurr på grejjorna.

Nu ska jag bara se till att uppgradera min bredbandsanslutning, kör ComHem 24/1 just nu, vilket funkar bra om man inte har en server hemma, och det är ju det som jag har numer...

Nåväl, det pågår en installation av Telia fiberlan i huset jag bor i, fiber in i kåken sedan tpkablage ut i lägenheterna. Hoppas på ett fint erbjudande på en 100/100 Mbit anslutning från Telia.

09-10-01

Utveckling

Hej!

Jag skulle vilja ha lite input angående hur denna plats skall se ut och vad som ska strävas efter.

Personligen vill jag ju visa lite bilder och kanske lite musikklipp. Det händer ju att man har med kameran ut på olika evenemang och det blir både lite foton och en och annan videosnutt.

Jag kan tänka mej att dela med mej av min in/utveckling som musiker också! Vilka grejjor jag testat var man hittar bra resuresr på nätet och i riktiga livet.

Men så var ju inte detta i första hand en plats för att visa upp min navel utan jag skulle ju vilja se andras ideer om vad man kan dela på en social plats som denna skulle kunna bli.

Kanske lite köp&sälj, tjänster sökes/utföres, fantastiska saker som man bara måste dele med sej av.

Hör av dej, kommentera denna artikel, låt diskussionen starta!

Lev väl och tag hand om dej!